Sunday, June 3, 2012

tudung !


uit ! salam ^^
sekarang ni banyak betul fashion2 tudung kan ?
cantik-cantik belaka  . ahaa *tangan di dada mata ke atas*

meh sini saya nak perkenalkan 4 jenis tudung
empat jenis tudung ni sesuai untuk apa jua jenis peringkat umur
pada bila2 masa dan di mana2 sahaja
aceyyyy macam promoter je da haa -.-'

firstly , TUDUNG KEPALA


apa ? tak faham ? tak kan lah kowt !
ayat ni senang nak faham lah . straight to the point gitu . haa
kalau tak faham pun maybe pada perkataan "jilbab"

ish pergi lah kaji kamus dewan bahasa edisi ke3 -.-'
JILBAB is pakaian longgar ( termasuk kerudung )
yang memenuhi keperluan menutup AURAT wanita selain muka dan tapak tangan

secondly , TUDUNG MATA
hah ! yang ni confirm ramai yang buat ! ahaa
suka memerhati dan mengusha . nak2 lagi yang "berkenan di hati" . hee
JUJUR : saya salah seorang !
ah ! bertaubat lah anda sebelum terlambat -.-'


 firman ALLAH : "Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman ,
agar mereka menjaga pandangannya , dan memelihara kemaluannya"
 AN-NUR : 31

hey ! pergi ambil tafsir al-quran cepat !
baca terjemahan ayat ni sampai habis ! sebab apa ?
sebab ayat ni ada relate jugak dengan TUDUNG KEPALA . haa

alaa ayat ni mudah difahami
ALLAH dah sebut satu2 dah kepada siapa je yang boleh
"dinampakkan" aurat para wanita

firman ALLAH : "Dan bertaubatlah kamu semua kepada ALLAH ,
wahai orang2 yang BERIMAN agar kamu BERUNTUNG"
AN-NUR : 31



2 comments:

✿Lady Ainaa✿ said...

betul tu.. sekarang org anggap tudung ni fesyen, bukn satu elemen untuk menutup aurat.. sebb tu bertudung tak wajib tetapi menutup aurat itu wajib

fara vava said...

yup . sekarang ni memang ramai yang "bertudung" . tapi still tak mengikut syarak . haa