Thursday, June 7, 2012

suara awak tuuu

last but not least
it comes to TUDUNG SUARA


"Wahai isteri2 Nabi ! Kamu tidak seperti perempuan2 yang lain ,
jika kamu bertaqwa . Maka jangan lah kamu tunduk ( melemah lembutkan suara )
dalam berbicara , sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit dalam hatinya
dan ucapkan lah perkataan yang baik"

yup ! memang ayat ni hanya menyebut kepada "isteri2 Nabi"
so , cuba awak fikir !
sedangkan isteri2 Nabi yang UMMUL MUKMININ
yang bertaqwa . yang dah memang CONFIRM SYURGA
bagi mereka tu pun ALLAH datangkan perintah menjaga aurat suara mereka ,
apatah lagi kita ? siapa kita ? berapa banyak amal kita ?
dah terjamin ke SYURGA tempat kita nanti ?

tepuk dada , tanya lah iman masing2
yang ni memang confirm ramai yang buat kan ?
nak2 lagi kalau yang jenis 24 HOURS !
"on the phone" dengan buah hati masing2 -.-'


asalnya , suara perempuan bukan lah aurat
tapi suara tuu menjadi aurat kalau !
sengaja dilemah - lembutkan ! terutama ketika berbicara dengan lelaki !
yang bukan mahram anda . haa

pernah buatkah ? jika pernah , tinggal2 kan lah perbuatan tu
nak2 lagi yang dah dijadikan amalan
haa kalau nak lagi jelas , cuba baca hujah ustaz zaharuddin ni


konklusi : bertudung bukan di kepala je . MATA , HATI , SUARA
wanita tu pun perlu 'bertudung' tahu ?!

redha dan hidayah ALLAH bukan untuk dinanti tapi untuk dicari !
so , carilah redha dan hidayah ALLAH tu dengan
lakukan setiap apa yang diperintahkan oleh-NYA




maybe ada yang tak biasa . hati pun rasa tak ikhlas nak buat semua ni kan ?
it's okay ! kadang2 nak dapat kan keikhlasan tu ,
bermula dari keTERPAKSAan !
okke . fullSTOP :))

2 comments:

Nurrul said...

Nice sharing :D

Ninie Niesa97 said...

ilmu yg brguna :)