Saturday, June 9, 2012

less than 24 hours -.-'

uit ! salam ^^
less than 24 hours from now !
pintu pagar Kulliah Al-Lughah Waddin As-Sultan Abu Bakar Pahang
akan terbuka luas menyambut kepulangan warga pelajarnya
after the school break for two weeks !

bersiap sedia lah wahai teman2 seperjuangan ku sekalian
ah ! berat sungguh rasa hati untuk kembali ke sana
mengapakah engkau berduka duhai hati ?
sabarlah . tak lama sahaja lagi engaku akan menamatkan segalanya di sana

ciss ! bermadah pula -.-'
alah ! sabar lah hati ! ada lebih kurang 3 bulan je lagi haa
then , awak dah setaraf dengan status siswazah tahu ?
apa yang awak sedang usaha kan ni , setaraf dengan diploma !

okke cukup . untuk masa yang tinggal lagi beberapa jam ni
marilah kita habiskan sepenuh nya bersama mak , ayah , abang , kakak
okke . mak ayah tak de kat rumah . haih -.-'


tak banyak dah masa untuk saya PELUK ayah kuat2 !
tak banyak dah masa nak BERCELOTEH dengan ayah !
tak banyak dah masa nak SEPAK2 kak long ! ahaa :p
tak banyak dah masa nak lepak dengan abg.ngah , watching the RUNNING MAN !
tak banyak dah masa nak melayan MUKABUKU -.-'
tak banyak dah masa melayan rasa NOOB dengan capital Z

ah ! saya akan rindukan anda semua !
aceyy . macam nak pergi tak balik2 dah je
maaf . orang tak pernah stay at hostel berfore this . memang mengada gini . ah ! -.-'

selamat berjuang faravava ! penegak agama ALLAH pada masa hadapan
ALLAH bless me ! AMIN :'))

Thursday, June 7, 2012

suara awak tuuu

last but not least
it comes to TUDUNG SUARA


"Wahai isteri2 Nabi ! Kamu tidak seperti perempuan2 yang lain ,
jika kamu bertaqwa . Maka jangan lah kamu tunduk ( melemah lembutkan suara )
dalam berbicara , sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit dalam hatinya
dan ucapkan lah perkataan yang baik"

yup ! memang ayat ni hanya menyebut kepada "isteri2 Nabi"
so , cuba awak fikir !
sedangkan isteri2 Nabi yang UMMUL MUKMININ
yang bertaqwa . yang dah memang CONFIRM SYURGA
bagi mereka tu pun ALLAH datangkan perintah menjaga aurat suara mereka ,
apatah lagi kita ? siapa kita ? berapa banyak amal kita ?
dah terjamin ke SYURGA tempat kita nanti ?

tepuk dada , tanya lah iman masing2
yang ni memang confirm ramai yang buat kan ?
nak2 lagi kalau yang jenis 24 HOURS !
"on the phone" dengan buah hati masing2 -.-'


asalnya , suara perempuan bukan lah aurat
tapi suara tuu menjadi aurat kalau !
sengaja dilemah - lembutkan ! terutama ketika berbicara dengan lelaki !
yang bukan mahram anda . haa

pernah buatkah ? jika pernah , tinggal2 kan lah perbuatan tu
nak2 lagi yang dah dijadikan amalan
haa kalau nak lagi jelas , cuba baca hujah ustaz zaharuddin ni


konklusi : bertudung bukan di kepala je . MATA , HATI , SUARA
wanita tu pun perlu 'bertudung' tahu ?!

redha dan hidayah ALLAH bukan untuk dinanti tapi untuk dicari !
so , carilah redha dan hidayah ALLAH tu dengan
lakukan setiap apa yang diperintahkan oleh-NYA




maybe ada yang tak biasa . hati pun rasa tak ikhlas nak buat semua ni kan ?
it's okay ! kadang2 nak dapat kan keikhlasan tu ,
bermula dari keTERPAKSAan !
okke . fullSTOP :))

Tuesday, June 5, 2012

dari mata turun ke hati :)


okke . done with TUDUNG KEPALA and TUDUNG MATA
now ! orang kata , dari mata turun ke hati . hee :D
ahaa ! senyum lebar2 dah ni ! noob :pp

alahai TUDUNG HATI . yang ni macam susah je nak jaga -.-'


eh awak2 semua ! jagalah hati masing2 dulu
sebelum sibuk nak jaga hati orang lain
FAKTA : couple2 selalunya akan berlagak 'poyo' , main tukar2 hati

antara ayat2 nya , BILA ANGAU
"awak ! jaga hati elok2 taw ! hati saya tuuu"
BILA BERKELAHI
"pulang balik hati saya kalau rasa dah taknak jaga !"

ahaa sweet sangat lah tu ? lawak lah anda :pp
tahu dah perasaan suka tu fitrah . but ! let's control it !
bak kata ADNAN : di mana ada kemahuan ,
di situ ada highway ! ahaa :D

marilah tetapkan hati pada yang satu !
jangan curang ! kepada ALLAH :))
nasihat diri sendiri jugak ni haa


hah ! anak mama yang disayangi aneem animi
mama pernah cakap :
" jangan menanti pada sesuatu yang tak pasti ,
tapi hargailah dia yang dah sedia , setia menanti "
waaaa jiwang sungguh mama mu aneem ! -.-'

JUJUR : dulu saya tuju ayat ni khusus untuk cinta manusia semata-mata
ah ! bertaubat lah anda sebelum terlambat !
okke . let's change it aneem !
ayat tu khusus untuk cinta ALLAH !


trust it ! ALLAH sentiasa mencintai hamba2 yang mencintai-NYA
tanda cintakan ALLAH , cintakan AL-QURAN
tanda cintakan AL-QURAN , cintakan RASUL-NYA
tanda cintakan RASUL-NYA , cintakan SUNNAH
insyaALLAH :))

Sunday, June 3, 2012

tudung !


uit ! salam ^^
sekarang ni banyak betul fashion2 tudung kan ?
cantik-cantik belaka  . ahaa *tangan di dada mata ke atas*

meh sini saya nak perkenalkan 4 jenis tudung
empat jenis tudung ni sesuai untuk apa jua jenis peringkat umur
pada bila2 masa dan di mana2 sahaja
aceyyyy macam promoter je da haa -.-'

firstly , TUDUNG KEPALA


apa ? tak faham ? tak kan lah kowt !
ayat ni senang nak faham lah . straight to the point gitu . haa
kalau tak faham pun maybe pada perkataan "jilbab"

ish pergi lah kaji kamus dewan bahasa edisi ke3 -.-'
JILBAB is pakaian longgar ( termasuk kerudung )
yang memenuhi keperluan menutup AURAT wanita selain muka dan tapak tangan

secondly , TUDUNG MATA
hah ! yang ni confirm ramai yang buat ! ahaa
suka memerhati dan mengusha . nak2 lagi yang "berkenan di hati" . hee
JUJUR : saya salah seorang !
ah ! bertaubat lah anda sebelum terlambat -.-'


 firman ALLAH : "Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman ,
agar mereka menjaga pandangannya , dan memelihara kemaluannya"
 AN-NUR : 31

hey ! pergi ambil tafsir al-quran cepat !
baca terjemahan ayat ni sampai habis ! sebab apa ?
sebab ayat ni ada relate jugak dengan TUDUNG KEPALA . haa

alaa ayat ni mudah difahami
ALLAH dah sebut satu2 dah kepada siapa je yang boleh
"dinampakkan" aurat para wanita

firman ALLAH : "Dan bertaubatlah kamu semua kepada ALLAH ,
wahai orang2 yang BERIMAN agar kamu BERUNTUNG"
AN-NUR : 31