Saturday, March 30, 2013

Jika Cinta


Assalamualaikum . Kalau sebut je cinta , maka terbayang lah pasangan yang bercouple bagai . Maka , secara lazimnya , jika benar cinta , apa yang biasa KITA lakukan ? KITA keh ? Okke . Pun boleh -.-'

*Kononnya jika benar cinta , mesti nak bersama selalu .
*Kononnya jika benar cinta , setiap masa teringatkan SI DIA .
*Lidah pun tak henti2 menyebut nama nya .
*Kononnya bila rindu , hari2 ditenung gambar SI CINTA .
*Kononnya jika benar sayang , setiap yang dia suka , maka perkara itu akan menjadi kesukaan  awak jugak walaupun awak tak pernah suka pun sebelum ni . Perlu ke ? Okke -.-'


Contoh , macam biasa , hari2 nak kena SMS kan ? Kalau time kredit banyak , maka bergayut lah memanjang . Hari2 pun berasa terasa merasa rindu . Padahal hari2 jumpa , kalau dah satu sekolah tu . Hari2 bermesej bagai . Tapi tak puas lagi lepaskan rindu . Euww -.-'

Apa lagi ? Hmm , kalau dulu tak suka tengok bola , sekarang setiap match awak follow . Satu pun tak pernah miss sekarang . Apa2 yang dia tak suka awak buat , then awak takkan buat dah . Even susah nak tinggalkan perkara tu , paling tak pun awak cuba . Kononnya lah . Lagi , selalu rasa nak hadiahkan dia sesuatu . Cukulat , baju , keychain . Couple rings ? Bunga ? Euww . Okke . Pun boleh -.-'

Maka begitulah kononnya orang yang sedang bercinta suppose to be . Really ? Tak perlu kot -.-' Maka , katanya kita cinta kepada ALLAH dan RASUL . Jadi , apa tanda kita cinta akan mereka ? Suppose to do all that such things too .

>> Kalau cinta kepada kekasih , namanya disebut-sebut . Maka jika cinta kepada ALLAH dan RASUL , nama2 mereka dijadikan peneman bibir berzikir .

>> Kalau cinta kepada kekasih , rasa macam nak bergayut je memanjang . Sanggup berhabis duit topup bagai . Maka jika cinta kepada ALLAH dan RASUL mintalah , mohonlah , mengadulah kepada-NYA . Insya ALLAH diperkenankan jika kena caranya . Jangan sombong taknak mengadu kepada DIA . Nescaya rugilah anda . Tak payah nak kena berhabis duit pun kalau ONLINE , WHATSUP , CALLING dengan ALLAH .

>> Kalau cinta kepada kekasih , rasa macam hari2 nak jumpa kan ? Maka , jika cinta kepada ALLAH dan RASUL , hari2 , setiap masa kita rasa tak sabar2 nak berjumpa menghadap-NYA .

>> Kalau cinta kepada kekasih , dapat jumpa seharian pun rasa tak puas . Balik rumah , rasa rindu tu ada lagi . Maka jika cinta kepada ALLAH dan RASUL , setakat solat 15minit je untuk satu waktu , apalah sangat ? 15X5 = sejam 15minit je sehari . Tu baru yang wajib . Try tambah yang sunat sikit2 .

>> Kalau cinta kepada kekasih , segala yang dia suka , akan menjadi kesukaan kita jugak . Maka jika cinta kepada ALLAH dan RASUL , segala suruhan , perintah mahupun sunnah RASUL perlu sentiasa kita amalkan , praktikkan .

>> Kalau cinta kepada kekasih , segala yang dia tak suka , kita cuba tinggalkan . Maka jika cinta kepada ALLAH dan RASUL , segala tegahan dan larangan mereka sedaya upaya kita hindarkan , tinggalkan .

>> Kalau cinta kepada kekasih , sikit pun kita taknak dia bersedih , disakiti . Maka jika cinta kepada ALLAH dan RASUL , takkan pernah kita sanggup mengecewakan mereka kan ? Jangan biarkan mereka murka dengan tindak - tanduk kita di dunia . Ingat ! RASUL yang akan mensyafaatkan kita di akhirat . ALLAH pula yang akan menentukan SYURGA kah kita ? NERAKA kah kita ?Banyak lagi tanda2 jika benar kita cinta . Anda lebih arif daripada saya dalam bab ni kot . Tak perlu lah saya nak senaraikan semua kat sini kan ? Fikir jelah sendiri . Apa lagi yang pada pandangan awak , yang lazim dilakukan orang2 yang bercinta ni ?

Okke . Perhaps , ada yang merungut “Aku takde couple , mana aku nak tahu apa yang orang couple biasa buat” . Okke good for you -.-' Okke cinta tu bagi saya abstrak dan luas tafsirannya . Boleh jadi cinta kepada manusia keseluruhannya , alam semulajadi , harta benda . Jadi , pada lazimnya , apa yang awak buat sebagai tanda cinta awak kepada mereka ? That’s it . Begitu lah yang perlu kita aplikasikan , untuk menunjukkan cinta kita kepada ALLAH dan RASUL .


*Ilmu agama saya tidaklah tercapai tingginya darjat ilmu para ulama . Iman di dada saya tidaklah seteguh iman para sahabat dan shuhada’ . Tapi insyaALLAH masih mampu berkongsi dan memberi manfaat daripada sedikit ilmu mahupun pendapat yang tidak seberapa ni .

*Cinta lah kepada ALLAH dan RASUL sebagaimana cintanya kita kepada ibubapa , suami , isteri , anak2 , saudara-mara , kawan2 , harta benda , alam semulajadi , kekasih . Banyak kan IBADAT , kurangkan MAKSIAT . Oyeah ! “Aman yaw !” ahaa :))

*MUHASABAH BERSAMA DIRI INI , YANG TAK PERNAH SEMPURNA*

No comments: